O podjetju AFormX, ki je izdelalo TEHNOFLY

O podjetju AFormX, ki je izdelalo TEHNOFLY

 

AFormX je dinamično visokotehnološko letalsko podjetje iz Trbovelj, katerega direktor je Sašo Knez.

Že od leta 2008 podjetje obsega prototipno delavnico, ki prvenstveno izdeluje in sestavlja ultralahka letala in kompozitne dele za letalsko industrijo, in razvojni oddelek, v katerem med drugim poteka razvoj simulatorjev letenja, ki uporabljajo očala za virtualno resničnost, spletnih portalov za oddaljeno učenje in zanimivih raziskovalnih projektov. Njihovi najboljši projekti nastajajo na presečišču znanj interdisciplinarne ekipe, ki se ne boji izzivov. Prejeli so številna priznanja, med katerimi sta najvidnejši Zlato priznanje za inovacijo, leta 2018,  ki ga podeljuje Gospodarska zbornica Slovenije in zmaga na natečaju za najhitrejši električni dirkalnik, ki ga je leta 2019 razpisala Royal Aeronautical Society.

Za Tehnopark Celje so v podjetju AFormX, razvili in izdelali poseben simulator - jadralnega zmaja, kateri bo obiskovalcem omogočal  polet čez Celje, s štirih vstopnih točk. Projekt je vodila Ines Repnik, ki je inženirka, razvijalka programske opreme in se  ukvarja z letalstvom in letalsko tehnologijo v samem podjetju. V Aeroklubu Celje je tudi izvedla predstavitev in šolanje za upravljanje simulatorja letenja. Po besedah direktorja AFormx, Saše Kneza je v podjetje vnesla kulturo osebne in profesionalne rasti preko branja.

Sašo Knez je leta 2008 skupaj s poslovnimi partnerji ustanovil podjetje Aereform d.o.o. letalske tehnologije (kasneje preimenovan v AFormX d.o.o. letalske tehnologije), katero še vedno vztrajno raste in se razvija. V letih od 2009 do 2012 je kot učitelj letenja in vodja teoretičnega šolanja sodeloval v letalski šoli Adria Airways. V letu 2012 je začel s sodelovanjem v podjetju Pipistrel kjer še vedno opravlja delo učitelja. Leta 2013 je ustanovil podjetje Aeronaut d.o.o. akademija za letalstvo (kasneje preimenovano v Akademija 4), ki razvija sistemske rešitve za letalsko šolanje. Sistem e-šolanja je prejelo srebrno in zlato nacionalno nagrado za inovacije GZS-ja, ter bil izbran za enega izmed petih najboljših produktov s strani javne agencije SPIRIT. Sašo Knez je primer posameznika, ki je v vzpodbudnem lokalnem in nacionalnem nivoju dosegel individualni profesionalni vrh kot učitelj letenja in kot profesionalni pilot.

Zahvaljujemo se celotni ekipi AFormX za razvoj, načrtovanje in izdelavo simulatorja letenja. Še posebej pa se zahvaljujemo vodji projekta našega simulatorja - Ines Repnik, ki je poskrbela, da je projekt potekal brez zapletov. Obiskovalci boste lahko preizkusili kako je leteti z zmajem Tehnofly nad Celjsko kotlino.

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.