Energijske ploščice
»Začela se je šola, s tem pa tudi zelo naporni dnevi, zato bomo potrebovali veliko več energije, kot med poletjem, saj se začne obdobje intenzivnega učenja. Med učenjem možgani porabljajo dodatno energijo za različne funkcije, kot so obdelava informacij, shranjevanje spominov, razmišljanje, reševanje problemov in osredotočanje. Možgani so izjemno energijsko zahtevni organi, čeprav predstavljajo le približno 2% telesne mase, porabijo približno kar 20% telesne energije. Prav zato, ker so možgani zelo aktivni med učenjem, je potrebno porabljeno energijo nadomestiti. Ustvarila sem recept, ki je zelo preprost, iz samo 4 sestavin, je pa zelo bogat z beljakovinami, vitamini, železom in magnezijem. Prav to pa so ključni elementi za zagotovljeno energijo med učenjem.«
Mia
Sestavine
medjool datlji
3 žlice mandljevega/arašidovega masla
3 žlice arašidov
50g temne čokolade
PRIPRAVA
PRIPRAVA 10 MIN | KUHANJE / | SKUPAJ 10 MIN
Datlje najprej razkoščičimo in zložimo enega zraven drugega v obliki pravokotnika na peki papir. Nato jih potlačimo s kozarcem ali rokami. Po datljih razmažemo mandljevo ali arašidovo maslo ter posujemo nekaj arašidov. Na vodni kopeli stopimo temno čokolado in jo enakomerno razporedimo po vrhu. Postavimo v hladilnik in počakamo, da se čokolada ohladi, nato pa razrežemo na poljubno velike kose. Tukaj lahko res ustvarjaš po svoje. Uporabiš lahko katerikoli namaz oreščkov, poljubno čokolado, namesto arašidov pa lahko uporabiš druge oreščke, kokos, suho sadje...