Cele kuha

Cele kuha

Čeznočni "pinky" ovseni kosmiči

»Se tudi tebi zjutraj pred šolo/službo ne ljubi pripravljati polnovrednih zajtrkov in zaradi tega večkrat ta pomemben obrok kar spustiš in ga raje nadomestiš z jutranjo kavo? Zate imam preprosto rešitev - okusen, hranljiv zajtrk, poln vitaminov, ki ga pripraviš kar večer prej. Priprava ti vzame le 5 min, ostala "čarovnija" pa se zgodi kar čez noč, v hladilniku. Ta okusen zajtrk sem poimenovala kar "Čeznočni "pinky" ovseni kosmiči", saj zaradi soka rdeče pese dobijo zelo lepo roza barvo. In zakaj ravno rdeča pesa? Tukaj ni pomembna zgolj barva, vendar tudi vsi njeni dobri učinki na zdravje. Rdeča pesa namreč izboljšuje krvni tlak, saj vsebuje veliko vitaminov, ki ospravljajo slabokrvnost, prav tako pa je bogata z betamini, ki znatno vplivajo na povečanje kisika v krvi, kar pripomore k zmanjšanju utrujenosti in napetosti ter krepi spomin.«

 

Mia

Sestavine

100ml soka rdeče pese

100ml poljubnega mleka/rastlinskega napitka

50g ovsenih kosmičev

1 jedilna žlica medu

3 jedilne žlice grškega/skyr jogurta

1 jedilna žlica borovnic

1 jedilna žlica poljubne granole

Nekaj začimb: vanilja, cimet, kardamom

PRIPRAVA

ZA 1 PORCIJO | PRIPRAVA 5 MIN | KUANJE/ | SKUPAJ 5 MIN + 3-8 UR

V posodi zmešaj sok rdeče pese, rastlinsko ali navadno mleko, ovsene kosmiče in 1/2 jedilne žlice medu (lahko tudi več, če želiš bolj sladek okus). V drugi posodici dobro zmešamo jogurt z 1/2 žlice medu, nekaj cimeta, vanilje ter kardamoma. Obe posodici postavimo čez noč v hladilnik. Naslednje jutro na ovsene kosmiče (ki jih lahko poljubno tudi segrejemo) prelijemo jogurtovo kremo, dodamo nekaj borovnic ter granolo po izbiri. Če soka rdeče pese nimaš doma, ga lahko pripraviš tudi sam/ a. Prav tako lahko preprosto pripraviš ovseno/mandljevo/ konopljino/riževo/kokosovo mleko kar doma:)

MIA

Mia Radišek, dijakinja Gimanzije Celje – Center, je slovenska mlada ustvarjalka novih kuharskih receptov za zdrave jedi. Je avtorica kuharske knjige Preprosto dobra hrana. Že od malega po mamini zaslugi vsak dan uživa zdrave obroke, ki so ji čez čas prirasli k srcu. Zdrava hrana ji pomeni skrb za telo, dobro počutje in ohranjanje povezanosti z naravo ter telesom.

Pri 14 letih je začela preučevati zdravo prehrano in iz sestavin ustvarjati nove kuharske recepte za zdrave jedi, kar je kmalu postala njena velika strast, ki jo jo želela deliti z drugimi, je zato ustanovila na spletnem družabnem omrežju Instagram profil @mia_kuha_zdravo, kjer redno objavlja nove preproste recepte.

Kot srednješolki ji je pomembno, da začnejo vrstniki drugače gledati na zdravo prehrano, da spoznajo, da zdrava hrana ne pomeni odrekanja našim najljubšim jedem, stroge diete in prehranjevanja le s sadjem ter z zelenjavo. Pomembno je, da vemo, kako izločiti nezdrave sestavine in jih zamenjati z bolj zdravimi ter hranljivimi, kar ob pravem izboru sestavin večinoma niti ne vpliva na okus.

Njeni recepti so zelo preprosti, zato boste po njih radi posegali vegani in tudi manj strogi vegetarijanci ter ostali ljubitelji okusne hrane. Primerni so za vse, ki se prvič srečujete z zdravo hrano in želite izboljšati svoj način življenja ali pa si prizadevate ohraniti zdrav način prehranjevanja ter ustrezen življenjski slog.

 

Prijavi se na Tehnopark novice

S prijavo na e-novice se strinjam z obdelavo mojih osebnih podatkov v tržne namene.